Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Όταν η αναγκαιότητα «ψεκάζεται» με υποκρισία..

lazard_31012015.jpg

Η Lazard αναλαμβάνει ρόλο συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών, σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ. [bankingnews]
Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά:...


"Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοινώνει την ανάθεση στην εταιρία χρηματοοικονομικών συμβούλων LAZARD του ρόλου του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης".

Epikairo: Μέσα σε μια νύχτα, ο ΥΠΟΙΚ Γιάννης Βαρουφάκης προσλαμβάνει την συγκεκριμένη εταιρεία συμβούλων, για θέματα δημοσίου χρέους και όχι μόνο. Ως εδώ καλά, θα σκεφτεί κάποιος ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με καταξιωμένους διεθνείς οίκους για όφελος της χώρας μας. Κάποιοι μάλιστα θα πουν ότι για να προσλαμβάνουν μια εταιρεία που ειδικεύεται στις αναδιαρθρώσεις χρέους, καταμαρτυρά μια πρόθεση της κυβέρνησης Τσίπρα να παίξει κι αυτό το χαρτί.

Όμως η κατά τεκμήριο αναγκαιότητα, συναντά την απύθμενη υποκρισία. Η Lazard δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην Ελλάδα. Είχε ξανάρθει επί ΥΠΟΙΚ Γιώργου Παπακωνσταντίνου, όχι μερικές μέρες, αλλά μερικούς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ενώ σήμερα η είδηση αυτή μοιάζει ρουτίνας, τότε ενεπλάκη με το γνωστό νήμα συνωμοσιολογίας, που εξυφαινόταν στην ψεκασμένη παραοδοχή ότι Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου μας έβαλαν επίτηδες στον μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε δύο δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, με διαφορά τριών χρόνων το καθένα, με το πρώτο να τοποθετείται τις πρώτες μέρες μετά την προσφυγή στον Μηχανισμό, τον Μαϊο του 2010 και το δεύτερο τον Φεβρουάριο του 2013. Ειδικότερα:

Στο πρώτο δημοσιεύμα (που μπορείτε να βρείτε εδώ) διαβάζουμε χαρ/κα: 

"Ως εξειδικευμένη συμβουλευτική εταιρεία για πολύ ακραίες προκλήσεις παρουσιάζεται η λίαν προσφάτως πρωταγωνίστρια της ελληνικής κρίσης, Lazard. ..
Η «βόμβα» που έσκασε χτες για την εμπλοκή του οίκου στη διαχείριση του χρέους, μετά από αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης, έκανε τους πάντες να αναρωτιούνται γιατί μετά από την τελική συμφωνία της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, αναδεικνύεται αυτή η εξέλιξη. Και ενώ από τη μεριά του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου η αίτηση αυτή διαψεύστηκε, η επενδυτική Τράπεζα των αδελφών Lazard του Παρισιού, (Lazard Brothers Bank, που ανήκει στο σύστημα Rothchild), επιβεβαίωσε ότι κλήθηκε να παράσχει τις υπηρεσίες της στην ελληνική κυβέρνηση".

Στο δεύτερο δημοσιεύμα (όπου επίσης μπορείτε να το διαβάσετε εδώ) αναφέρεται χαρ/κα:

Πώς συνδέονται Πικάρ – Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου

Πάμε να συνθέσουμε λοιπόν το παζλ με τα δικά μας στοιχεία:

"Για τις υπηρεσίες του κ. Παπανδρέου προς τη "Unigestion" και για τη στενή συνεργασία του με τον Γάλλο τραπεζίτη κ. Πικάρ έχει αναφερθεί εκτενώς το "Newsbomb.gr" σε ρεπορτάζ του Βελισσάριου Δραγάτση που δημοσιεύθηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο.
Ο κ. Πικάρ παίζει ισχυρό ρόλο στην επενδυτική τράπεζα «Λαζάρ» ("Lazard") την οποία είχε προσλάβει το πρόσωπο των ημερών, ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έναντι 31 εκατ. ευρώ για να εποπτεύει την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα. Όλως τυχαίως η συνάδελφος του κ. Πικάρ στη «Λαζάρ», η οικονομολόγος κ. Μισέλ Λαμάρς δήλωσε σε συνέντευξή της προς την «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε» ότι κάποιοι κερδίζουν από την οικονομική κρίση στη χώρα μας.
Εκτός από συνεργάτης του κ. Αντρίκου Παπανδρέου, ο τραπεζίτης κ. Πικάρ διατηρεί προσωπική φιλία με τον στενό συνεργάτη του ΓΑΠ και πρώην υπουργό κ. Χάρη Παμπούκη. Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα βρέθηκε στην Αθήνα ο Γάλλος τραπεζίτης και απόλαυσε σούσι με τον κ. Παμπούκη στο «Αμπρεβουάρ» του Κολωνακίου".

Το δεύτερο δημοσίευμα, από τα κλασσικά της αντιμνημονιακής μυθιστοριογραφίας, προσπαθεί να συνδέσει την lazard με τον Παπανδρέου και τον Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να παρουσιαστεί ένα σκοτεινό σχέδιο δυνάμεων που απειργαζόταν τότε την "υποδούλωση" της χώρας.

Σήμερα, που η ίδια εταιρεία επιστρέφει στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρουμε την επακριβή αμοιβή και τον ρόλο της, δεν ανοίγει μύτη, με τα ΜΜΕ και τους διαμορφωτές γνώμης να το θεωρούν και θετική εξέλιξη. Τότε η κάθε επιλογή της κυβέρνησης φιλτραριζόταν μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των αντιμνημονιακών μύθων, γιατί βόλευε πολύ απλά.

Τι αποδεικνύει αυτό το post; Ότι το ίδιο γεγονός μπορεί να έχει δύο εντελώς διαφορετικές αναγνώσεις, ανάλογα με τη σκοπιμότητα που εξυπηρετείται. Τότε, έπρεπε να κατασκευαστού οι ένοχοι, τώρα βολεύει να κατασκευαστούν οι ήρωες..
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου