Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ταπί και ψύχραιμος

121Unknown.jpeg

Του Γιώργου Προκοπάκη [via fb]: Ο κ. Δραγασάκης δήλωσε σήμερα, βγαίνοντας από το Μαξίμου, πως σε όλο τον κόσμο, όταν γίνεται αλλαγή κυβέρνησης έχουμε αναταράξεις στο χρηματιστήριο και τις αγορές. Πρώτο του μέλημα, λέει, οι τράπεζες και διαβεβαίωσε πως θα προστατευθούν τα συμφέροντα των μετόχων.Αναφερόταν στο πατατράκ του χρηματιστηρίου. Οι αναταραξούλες δεν ήταν τίποτε μωρέ! Οι τράπεζες έχασαν σε τρεις συνεδριάσεις από 42% μέχρι 49% της αξίας τους. Η οποία ήταν ήδη στα τάρταρα. Τα warrants εξαερώθηκαν!...

Τι σημαίνει αυτό; Αφού χάθηκαν στις μαύρες τρύπες €15 δις λεφτά του ΤΧΣ, αυτό έβαλε €25 δις στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έβαλαν επενδυτές άλλα €10 δις, και αυτά τα συνολικά €35 δις σήμερα αξίζουν κάπου €11 δις. Και το τσουνάμι στην Ινδονησία, μια ανατάραξη ήταν.

Τι σημαίνει αυτό; Η αξία του χαρτοφυλακίου συμμετοχών του ΤΧΣ έπεσε από την ονομαστική των €25 δις, σε περίπου €6 δις. Από αυτή την ονομαστική αξία, είχε εγγραφεί πρόβλεψη ανάκτησης €16 δις, η οποία έχει συμπεριληφθεί στη μείωση χρέους για να επιτευχθούν οι στόχοι ύψους χρέους το 2020. Μια αναταραξούλα λίγο πάνω από 5% του ΑΕΠ μωρέ, μ´ αυτά θα σκάμε τώρα;

Τι σημαίνει αυτό; Για να ανακτηθούν χρήματα από τις τράπεζες, η αξία τους πρέπει να ανέβει από 100% ως 700%. Γι' αυτό εξαερώθηκαν τα warrants! Αν δεν πιάσουν αυτές τις αξίες, κανείς δεν θα αγοράσει τις μετοχές του ΤΧΣ, δηλαδή, θα μείνει το δημόσιο με χαρτιά χωρίς να πάρει χρήμα. Η τραπεζική αναταραξούλα είναι συνολικά λίγο κάτω από 10% του ΑΕΠ.

Οι αναταράξεις του κ. Δραγασάκη δεν φαίνονται τώρα γιατί έχουμε δανεισθεί τα €50 δις για τις τράπεζες. Αυτό που κάνουν όμως οι γλυκούλες οι αναταραξούλες είναι να κλειδώνουν μέρος του χρέους αυτού, από προσωρινό σε μακροπρόθεσμο. Στις πλάτες των φορολογουμένων.
Αυτά είναι μόνο όσα έχουν να κάνουν με το χρέος. Η ακύρωση του ρόλου των τραπεζών ως χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ο ουσιαστικός αποκλεισμός τους από τη διατραπεζική, είναι το άμεσο και απελπιστικό για την οικονομία.

Ταπί και ψύχραιμος ο κ. Αντιπρόεδρος!

Σημείωση: Μέσα στο γενικό μπάχαλο του χρηματιστηρίου, έλαμψε ως διαμάντι η Τράπεζα Αττικής! Κάποιοι φαντασιώνονται ή ξέρουν για ειδικό ρόλο που επιφυλάσσεται στη μόνη (ημι)συστημική τράπεζα που δεν έχει συμμετοχή το ΤΧΣ. Ο βασικός της μέτοχος είναι το ΤΣΜΕΔΕ, το Ταμείο των μηχανικών. Σε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, το ΤΣΜΕΔΕ έβαλε συνολικά €560 εκατ (λεφτά των ασφαλισμένων μηχανικών) για να προστατεύσει την τράπεζά "του", η οποία μετά από το χρήμα που έβαλε αξίζει €60 εκατ. Η κυβέρνηση έχει ως μέλος της τον πρόεδρο του ΤΕΕ. Μήπως είναι σκόπιμο να τον ρωτήσουν σε κάνα υπουργικό συμβούλιο "γιατί έβαζες τα λεφτά των ασφαλισμένων στην Αττικής;". Θα μάθουν και ίσως έχουν και μια εξήγηση πώς γίνεται στη γενική κατάρρευση να λάμπει η Αττικής. Ίσως να ενδιαφερθεί και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γιατί με καμιά πενηνταριά χιλιάδες στο χέρι, τη μετοχή την πάει ένας πονηρός όπου θέλει.


Ταπί και ψύχραιμος - Νο 2

Ο κ. Δραγασάκης είπε για αναμενόμενες αναταράξεις όταν αλλάζουν κυβερνήσεις. Για το χρηματιστήριο τάπαμε. Είναι και τα ομόλογα.
Το τριετές ομόλογο εκδόθηκε την άνοιξη, όταν εν μέσω πανηγυρισμών, βγήκαμε στις αγορές. Επιτόκιο 3.5%. Με την επισημοποίηση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από 10% ανέβηκε σήμερα στο 17%. Δυό φορές το επιτόκιο έκδοσης καπέλλο στο κληροδότημα σαμαροβενιζέλου! Σε δυόμισυ συνεδριάσεις!
Το δεκαετές πλησιάζει το 11% (στα μνημόνια μπήκαμε αποκλεισμένοι με 6.75%). Το πενταετές έπιασε δεκατριάρι.

Τάπαμε ξανά: μόνο οι Ουγκάντα, Αίγυπτος, Ρωσία, Κένυα, Βραζιλία είναι σε χειρότερη κατάσταση από πλευράς αξιόχρεου! Πλησιάζουμε δε απειλητικά τη Βραζιλία της κας Ρούσεφ.

Τι μας νοιάζουν αυτά, θα μου πείτε. Σωστά, κάτι αναταραξούλες είναι μωρέ. Τα spreads στα ουράνια και τα CDS στο spread your legs. 70% είναι η πιθανότητα χρεοκοπίας. Μόνο τρελλός δανείζει αυτή τη χώρα!

Η αναταραξούλα καθιστά σαφές το εξής: οι επιλογές της Ελλάδας είναι ή μνημόνιο ή βράχια.

Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων είναι κάποιοι (λίγοι και λίγα) θεσμικοί επενδυτές, κυρίως όμως είναι ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδας και μια σειρά κορόιδων "μικροομολογιούχων" - οι προ PSI μικροομολογιούχοι, δημόσιοι φορείς (π.χ. πανεπιστήμια) των οποίων τα διαθέσιμα στην ΤτΕ έγιναν υποχρεωτικά τη μια μέρα ομόλογα και την επομένη κουρεύτηκαν, οι προμηθευτές του δημοσίου που μετά από πολύχρονη καθυστέρηση εξόφλησης πληρώθηκαν κουρεμένοι σε ομόλογα που κουρεύτηκαν, οι αποζημιώσεις των πρώην υπαλλήλων της Ολυμπιακής, κλπ. Όλων αυτών η περιουσία μειώνεται από την αναταραξούλα. Όσοι δε απ´ αυτούς (Ταμεία π.χ) είχαν βάλει ενέχυρο τα ομόλογα για να δανειστούν, πρέπει ή να συμπληρώσουν το ενέχυρο με άλλα περιουσιακά στοιχεία, ή να επιστρέψουν μέρος των δανείων. Τα λίγα που έχουν οι τράπεζες, ενέχυρα στην ΕΚΤ, πρέπει να συμπληρωθούν με άλλα περιουσιακά στοιχεία αντίστοιχης "ποιότητας ενεχυριασμού".

Ο κ. Δραγασάκης μπορεί, αν και ταπί, να είναι ψύχραιμος. Όλοι οι άλλοι πώς να είναι ψύχραιμοι;
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου