Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Οι αλχημείες του κ. Χαρδούβελη...



Το υπουργείο Οικονομικών σε προχθεσινή ανακοίνωσή του επιχείρησε να παρέμβει (και αυτό από την πλευρά του, μέρες που είναι) στο προεκλογικό κλίμα υπέρ της απερχόμενης συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και της τρόικας, υπογραμμίζοντας ορισμένα...

υποτιθέμενα «θέσφατα»: «Το δεύτερο σημαντικό βήμα συνεννόησης λοιπόν με την πλευρά των δανειστών είναι η αίτηση για παράταση και η προσπάθεια κλεισίματος της αξιολόγησης το νωρίτερο δυνατό. Διότι όσο αυτό καθυστερεί, οι ταμειακές ανάγκες του κράτους θα αυξάνονται και οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες θα μεγαλώνουν, εντείνοντας την ανησυχία τους και ανατρέποντας τη σταθερότητα και ανάκαμψη των τελευταίων μηνών στην οικονομία».

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου, θα νόμιζε κανείς ότι ο κ. Χαρδούβελης ανησυχεί ειλικρινά μήπως αν δεν κλείσει το ταχύτερο δυνατόν η αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα, ανατραπεί η πολιτική της... συνεπούς εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων του Δημοσίου έναντι των πολιτών, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τη συναλλακτική αξιοπιστία του κράτους, εντείνοντας παράλληλα και το πρόβλημα ρευστότητας που έχει εξουθενώσει την αγορά και οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτές που είχαν την τύχη να συναλλάσσονται με το Δημόσιο, σε κατάρρευση.

Δυστυχώς για το υπουργείο, η πραγματικότητα αποδομεί πολύ εύκολα τη ρηχή αυτή πολιτικάντικη επιχειρηματολογία του οικονομικού επιτελείου των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου:

Η «επιτυχής ολοκλήρωση» των προηγούμενων αξιολογήσεων του success story της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, όπως γνωρίζουν οι πάντες στο υπουργείο, ποτέ δεν διευκόλυνε το Δημόσιο να ανταποκριθεί στις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις του προς τους πολίτες- προμηθευτές του Δημοσίου, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι ανεκπλήρωτες αυτές υποχρεώσεις, για τις οποίες τόσο ανησυχεί ο κ. Χαρδούβελης, παρά τις εκταμιεύσεις που ακολουθούσαν τις αξιολογήσεις, ήταν στα 4,4 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου 2014 (υποχρεώσεις προς πάσης φύσεως προμηθευτές), ποσοστό που αντιστοιχεί στο 2,4% του ΑΕΠ και προσεγγίζει το επιδιωκόμενο πρωτογενές πλεόνασμα του 2,9% του ΑΕΠ για το 2015.

Επιπλέον του ποσού αυτού, παραμένουν παγωμένες οι επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα για τις επιστροφές ΦΠΑ, ο μέσος χρόνoς αναμονής αντί να μειώνεται αυξάνεται, φτάνοντας έως και τους 12 μήνες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΙΔ' Εφορίας Αθηνών, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής έχει εκτιναχθεί στις 1.250 ημέρες.

Τι μας λέτε λοιπόν, κύριε Χαρδούβελη; Βρείτε εκεί στα επιτελεία της Δεξιάς και των δανειστών κάτι σοβαρότερο να πείτε στους πολίτες... που έχετε ήδη εξουθενώσει.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου