Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ο Σαμαράς πέτυχε τον σκοπό του και πάει την χώρα σε εκλογές

samaras_01102014.jpg

Οριστική απάντηση στο δίλημμα «Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή πρόωρες κάλπες» έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η εθνική αντιπροσωπεία, μέσα σε ένα σκηνικό σκληρής πόλωσης - ένα σκηνικό το οποίο σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής προεξοφλούν ότι θα χαρακτηρίζει και την επόμενη ημέρα, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που θα επιλέξει η Βουλή. [tanea]
Το οριστικό αποτέλεσμα, λίγο μετά τις 12.30 μ.μ. ήταν 168 υπέρ του Σταύρου Δήμα και 132 «παρών», γεγονός που μεταφράζεται σε....
αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου του Σώματος Ευάγγελου Μεϊμαράκη ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αδικοχαμένου 62χρονου επιβάτη του «Norman Atlantic».

Νωρίτερα είχαν φθάσει στη Βουλή από τον Κορυδαλλό οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε με την ανάγνωση της λίστας των βουλευτών Επικρατείας, με τον Χρ. Παππά της Χρυσής Αυγής να ψηφίζει «παρών» και να δίνει το στίγμα που επρόκειτο να τηρήσει η οργάνωση στην ψηφοφορία.

Την ίδια στάση, δηλαδή «παρών», κράτησαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας και Νίκος Νικολόπουλος - από τους ψήφους που πιθανολογείτο ότι «παίζονταν» να αλλάξουν από τη δεύτερη στην τρίτη ψηφοφορία. «Παρών» ψήφισαν και οι Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης και οι Βασίλης Καπερνάρος και Ραχήλ Μακρή, επίσης ανεξάρτητοι βουλευτές, γεγονός που ψαλίδισε δραματικά τις όποιες λιγοστές ελπίδες να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας.

«Παρών» ψήφισε και η Νίκη Φούντα που είχε ανεξαρτητοποιηθεί από τη ΔΗΜΑΡ πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία, ενώ ο Κώστας Γιοβανόπουλος ψήφισε τον Σταύροο Δήμα.

Το «παρών» ξεπέρασε το φράγμα των 120 ψήφων με την ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών της Ροδόπης, γεγονός που οριστικοποίησε τη μη εκλογή του Σταύρου Δήμα και την προσφυγή στις κάλπες.

Οι πιθανές ημερομηνίες των εκλογών

Το προεξοφλημένο από πολλούς αναλυτές αδιέξοδο - με τον Σταύρο Δήμα να μην μπορεί να εξασφαλίσει 180 ψήφους - οδηγεί σε άμεση διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών - με την κυβέρνηση να προκρίνει την 25η Ιανουαρίου.

Ενδεικτικό της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού στο περιθώριο της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι από το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής η σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις 2 μ.μ., αμέσως μετά δηλαδή από την κρίσιμη ψήφο.

Η εκλογική ημερομηνία θα αποφασισθεί λίγο μετά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή και θα κριθεί από την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να στηθούν κάλπες την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου. Οπως τόνιζαν χθες το βράδυ υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, μόνον εάν δεν είναι εφικτή η διενέργειά τους στο συντομότερο δυνατό διάστημα η ημέρα της κρίσης μπορεί να μετατεθεί για την 1η Φεβρουαρίου.

Epikairo: Ούτε μια παραπάνω ψήφο δεν επεφύλασσε για τον Σταύρο Δήμα η τρίτη ψηφοφορία, με τον Αντώνη Σαμαρά να πετυχαίνει τον στόχο που είχε θέσει από την αρχή, την προσφυγή της χώρας στις κάλπες, επειδή πολύ απλά δεν κατάφερε να του βγει το αφήγημα της πρόωρης εξόδου της χώρας από το μνημόνιο.

Ο Σαμαράς επέλεξε να παίξει την χώρα στα ζάρια, ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το Χρηματιστήριο πέφτει 10 και πλέον μονάδες. Η υποψηφιότητα Δήμα ήταν μια υποψηφιότητα συσπείρωσης της κεντροδεξιάς και όχι εξεύρεσης συναίνεσης για την αποτροπή των εκλογών.

Αγαστός σύμμαχος των υπολογισμών Σαμαρά ήταν ο Βενιζέλος, ο οποίος δεν ανέλαβε την παραμικρή πρωτοβουλία για την εξεύρεση των 180, παρά μόνο τις τελευταίες μέρες αρκείται σε προτροπές-απειλές στον Παπανδρέου για να μην ιδρύσει κόμμα. Ο Βενιζέλος έδειξε ότι επιθυμεί κι αυτός τις εκλογές, γι αυτό και δεν όρθωσε το ανάστημά του για να αναληφθούν πρωτοβουλίες συναινετικής προεδρικής εκλογής.

Πλέον έχουμε εκλογές. και όλα βρίσκονται στον αέρα, μέσα σ' ένα κλίμα επικίνδυνης πόλωσης μεταξύ της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, με την χώρα να οδεύει στον γκρεμό. Αυτό που απαιτείται είναι οι προοδευτικές και υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, μαζί με τον κυρίαρχο λαό..
- See more at: http://www.epikairo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου