Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

Έδωσε το σήμα της εκκίνησης ο Παπανδρέου στην Κοζάνη: Ήρθε η ώρα για νέο ξεκίνημα

Για "αντιμνημονιακή πασαρέλα" που οδηγεί σε επικίνδυνη περιπέτεια τη χώρα έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός που υπεραμύνθηκε του "δημοψηφίσματος" του 2010 και επανέλαβε την πρόταση για εκλογή Προέδρου έστω και την ύστατη ώρα. Ποια στοιχεία του "νέου ξεκινήματος" φωτογράφισε......

“Ήρθε η ώρα για ένα κίνημα συμμετοχής και αυτοοργάνωσης» είπε από το βήμα του εκθεσιακού κέντρου στα Κοίλα Κοζάνης ο πρώην Πρωθυπουργός , δίνοντας το σήμα της εκκίνησης στην ομιλία του με αφορμή τη φιλοξενία στην Κοζάνη της έκθεσης ιστορικού υλικού του ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, με τίτλο «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή».

«Όλοι αναζητάμε μια νέα αρχή. Όλοι διψάμε και ελπίζουμε σε ένα καινούργιο ξεκίνημα που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναγέννηση της χώρας. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δικιά μας φωνή για ένα Κίνημα προοδευτικών αξιών, απέναντι στο συντηρητικό κυνήγι της εξουσίας. Ένα Κίνημα αλήθειας, απέναντι στον ανορθολογισμό. Ένα Κίνημα Συμμετοχής και Αυτοοργάνωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, τον Γιώργο Παπανδρέου είχε υποδεχτεί θερμά πλήθος κόσμου έξω από το εκθεσιακό κέντρο, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του και συνθήματα, όπως Γιώργο μαζί για την αλλαγή».

Ξεκινώντας, ο πρώην Πρωθυπουργός αφιέρωσε την εκδήλωση στη μνήμη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, ενώ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Τετάρτης στη Βουλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι «η πρώτη ψηφοφορία επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως η πρότασή μου για άρση του αδιεξόδου ήταν η σωστή».

«Η πρόταση που κατέθεσα προ ημερών, είναι πρόταση υπέρβασης του αδιεξόδου στο οποίο οδήγησαν τη χώρα και μαζί είναι πρόταση προοπτικής και μιας βιώσιμης πορείας. Και βεβαίως ­ για την διασφάλιση μιας βιώσιμης πορείας για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό, οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, οφείλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου

Μάλιστα, επανέλαβε την πρότασή του για την άμεση συγκρότηση άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, η οποία όπως είπε θα πρέπει:
Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο
Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της
Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση ­ προτείνω και διεθνή διάσκεψη με πρωτοβουλία μας για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους
Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.
Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτη, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα
Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην «επόμενη μέρα»

Διαπιστώνοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία συμφωνία και κανένα σχέδιο, αντίθετα υπάρχει αβεβαιότητα, ο κ.Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης και της συναίνεσης, σημειώνοντας πως υπάρχει ακόμα χρόνος και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον.

Παράλληλα, άσκησε κριτική σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «είναι ψευτοδίλημμα το ποιος θα σκίσει πιο γρήγορα το μνημόνιο. Και οι μεν και οι δε επιδίδονται σε αντιμνημονιακά καλλιστεία που οδηγούν τη χώρα σε επικίνδυνα αδιέξοδα».

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των επιλογών που έκανε ως πρωθυπουργός, παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις,είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να υπερασπίζεται το μεταρρυθμιστικό έργο που έγινε την περίοδο 2009-2011 και να μην αφήνουν άλλους να το καπηλεύονται, ενώ καταλόγισε ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι έκρυψε την αλήθεια και δημιούργησε πρόβλημα αξιοπιστίας για τη χώρα.

«Ούτε 180 σίγουροι υπήρχαν, ούτε χρόνος για εκλογές υπήρχε. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια. Πόσο μάλλον με την απειλή της βίαιης χρεοκοπίας ante portas», είπε για την κατάσταση που αντιμετώπισε ως πρωθυπουργός το 2010 και πρόσθεσε:

«Το Κίνημά μας στέκεται απέναντι σε όσους επιχείρησαν να μειώσουν την εμβέλεια της νίκης αυτής, υιοθετώντας την προπαγανδιστική διαστρέβλωση του ‘λεφτά υπάρχουν’ από τους ένοχους θιασώτες της δήθεν επανίδρυσης του κράτους και αργότερα των ‘Ζαππείων‘».

«Το πρόγραμμά μας αγκαλιάστηκε από το λαό, χωρίς να μοιράζει χάντρες των Ζαππείων», σημείωσε.

«Ούτε μία ώρα δεν θα άντεχαν στη θέση μας όσοι μας έκαναν τότε μαθήματα», ανέφερε και ακόμα «οι έχοντες ευθύνη διακυβέρνησαν και απέτυχαν να οδηγήσουν τη χώρα στην επόμενη μέρα, παρά το ότι είχαν καλύτερες συνθήκες».Για το ΠΑΣΟΚ και τις επόμενες κινήσεις του

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι κυβερνητικές καρέκλες και σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ παρατήρησε: 
«Υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ κόσμος που μοιράζεται τις αξίες και υπερασπίζεται τη διαδρομή και τις στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλει να το κρύψει – ούτε θέλει η επίκληση του ονόματος ΠΑΣΟΚ να γίνεται μόνο προεκλογικά και μόνο για την ψήφο στο παραβάν.

» Η Ελλάδα, όλοι μας χρειαζόμαστε ένα Κίνημα πρωταγωνιστή προοδευτικών αλλαγών. Ο πολιτικός μας χώρος, ο χώρος της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας σχηματισμού ευρύτερων συναινέσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να αλλάξει, να πάει μπροστά.

» Δεν μιλάμε για κανέναν τρίτο πόλο. Μιλάμε για τον πόλο που πρέπει και μπορεί να είναι κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά στην Ελληνική κοινωνία, στη χώρα.

» Δεν αξίζει σε αυτόν το χώρο να ετεροπροσδιορίζεται από καμία δεξιά ή αριστερή συντήρηση. Μπορούμε. Έχουμε έργο και πολιτικές επιλογές που κάθε μέρα δικαιώνονται ακόμα και από αυτούς που μας πολεμούσαν. Ας τα υπερασπιστούμε.

» Έχουμε το καλύτερο στελεχιακό δυναμικό, στελέχη που έζησαν τις αλήθειες, σήκωσαν την Ελλάδα στις πλάτες τους την κρίσιμη ώρα και είναι περήφανοι για αυτό.

» Ας ξαναβρεθούμε. Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Οραματιζόμαστε και μπορούμε να διαμορφώσουμε μια πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης που να οδηγήσει τη χώρα και την Ελληνική κοινωνία, σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, που να παράγει υγιή πλούτο, βιώσιμες θέσεις εργασίας και να διανέμει δίκαια το αποτέλεσμα των κόπων του Ελληνικού λαού.

» Μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό το Κίνημα προοδευτικών αξιών πρέπει να αναβιώσουμε και στην Ελλάδα. Από παντού έρχεται το ίδιο μήνυμα: Όλοι αναζητάμε μια νέα αρχή. Όλοι διψάμε και ελπίζουμε σε ένα καινούργιο ξεκίνημα που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναγέννηση της χώρας.

» Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δικιά μας φωνή για ένα Κίνημα προοδευτικών αξιών, απέναντι στο συντηρητικό κυνήγι της εξουσίας. Ένα Κίνημα αλήθειας, απέναντι στον ανορθολογισμό.

» Ένα Κίνημα-πρωταγωνιστικό προοδευτικό πόλο ευρύτερων συνεργασιών, όχι ‘πατερίτσα’ της δεξιάς ή αριστερής συντήρησης.

» Ένα Κίνημα Συμμετοχής και Αυτοοργάνωσης, απέναντι στον ελιτισμό και τα παιχνίδια κορυφής, που δεν αφορούν κανέναν».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Πετσάλνικος, Γιώργος Πεταλωτής, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Ηλίας Βλαχόπουλος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέβηκε στο βήμα ενώ οι συγκεντρωμένοι στην αίθουσα, που ήταν γεμάτη κόσμο από νωρίς, χειροκροτούσαν και φώναζαν συνθήματα όπως «Γιώργο μαζί για την αλλαγή».
Παρόντες στην εκδήλωση είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και ο πρώην υπουργός Τύπου Γιώργος Πεταλωτής, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την ευρύτερη περιοχή.

Η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού πραηγματοποιήθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα, ενώ θερμή ήταν και η υποδοχή που του επιφύλαξε ο κόσμος, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του και με το σύνθημα «Γιώργο μαζί, για την Αλλαγή».

Ο πρώην Πρωθυπουργός μπήκε στην αίθουσα του εκθεσιακού κέντρου στα Κοίλα Κοζάνης λίγο μετά τις 8, ενώ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους, όπως φαίνεται και στο βίντεο του Kozan.gr, έλεγαν στον Γιώργο Παπανδρέου: «Πρόεδρε πάρε πρωτοβουλίες», «Εσύ είσαι ο Πρόεδρος» και «Πρόεδρε σ’ αγαπάμε».
http://pame-mazi.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου