Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Διεργασίες μετά την ψυχρολουσία...Η νύχτα ήταν μακριά μετά την πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή που έφερε ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών του Μεγάρου Μαξίμου, όπως προκύπτει από τις διαρροές που είχαν προηγηθεί για μέχρι 167 θετικές ψήφους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε, γιατί ήταν...
διαφορετική η εικόνα που του είχαν μεταφέρει συνεργάτες του επιφορτισμένοι με την ευθύνη για συνεννοήσεις με ανεξάρτητους βουλευτές και βουλευτές των ΑΝΕΛ. Η καμπάνα χτυπά για τους Δ. Σταμάτη και Χρ. Λαζαρίδη, που, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, με τα μόλις 160 «ναι» στον Στ. Δήμα, δεν τα πήγαν καλά στην προσπάθεια να μαζέψουν «πρόθυμους».


Η θέση που επισήμως διατυπώνει ο Α. Σαμαράς συνοψίζεται στη φράση «καθαρές λύσεις». Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι ενδιαφέρεται μόνο για την εκλογή του Στ. Δήμα στην τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, διαφορετικά προκρίνει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, όσο συντομότερα γίνεται. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να αποδεχθεί την πρόταση που θα παρουσιαστεί από ανεξάρτητους και άλλους βουλευτές για καθορισμό ημερομηνίας εκλογών μέσα στο 2015 προκειμένου να εκλεγεί συναινετικά πρόεδρος της δημοκρατίας. Αν στο πλαίσιο αυτό χρειαστεί η αποχώρηση του Στ. Δήμα και η αντικατάστασή του με άλλον υποψήφιο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, κανένα πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Κατά τις ίδιες ενδείξεις, ο Α. Σαμαράς θα δώσει μάχη για να μετατεθεί η ημερομηνία όσο το δυνατόν πιο πίσω, δηλαδή τον Νοέμβριο. Αυτό το σενάριο έχει διάφορες αδύναμες πτυχές. Για παράδειγμα, ο Σπ. Λυκούδης και οι άλλοι βουλευτές που το προωθούν ζητούν τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης όπως επίσης τη συμφωνία του για την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, για την εκλογή ΠτΔ και για την ημερομηνία των εκλογών. Όμως, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μπει σε αυτή τη συζήτηση. Έτσι, μένει μετέωρη η πρόταση που κυοφορείται ούτε είναι σαφές πώς θα «απελευθερωθούν» τελικά βουλευτές για να ψηφίσουν ΠτΔ απλώς επειδή η κυβέρνηση μπορεί να δεχτεί εκλογές το φθινόπωρο του 2015.

Το ΠΑΣΟΚ βάζει ανοιχτά θέμα καθορισμού ημερομηνίας εκλογών, υιοθετώντας την πρόταση των Μεταρρυθμιστών του Σπ. Λυκούδη για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με ταυτόχρονη συμφωνία για κάλπες μέσα στο 2015. Το είπε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος στην συνεδρίαση της Κ.Ο του κόμματός του και προκάλεσε την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου για τη βιασύνη του. Γι αυτό συνεργάτες του στη συνέχεια προσπαθούσαν να τα μαζέψουν. Σήμερα επανήλθε με την ίδια πρόταση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λ. Γρηγοράκος και είναι πια φανερό ότι το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι. Αυτή η πρόταση, άλλωστε, ενώνει πολλούς: Από τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου μέχρι τους ανεξάρτητους βουλευτές της Κεντροαριστεράς και κάποιους της ΔΗΜΑΡ, τους υπουργούς Χρυσοχοίδη και Λοβέρδο, τον Ευ. Μεϊμαράκη και τον Π. Παναγιωτόπουλο, τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη

πηγη tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου