Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Το 2015 η εξαγγελία του νέου κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου...

ÄÅËÖÏÉ ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÄÉÁËÏÃÏÕ ÃÉÁ ÔÑÉÔÏÂÁÈÌÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÓÇ ÐÁÐÁÍÄÑÅÏÕ

Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις διαφόρων "επώνυμων" στελεχών που, αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις, καλούν σε ενότητα, φοβούμενοι τις συνέπειες που θα έχει για το ΠΑΣΟΚ ένα νέο κόμμα Παπανδρέου.

Ούτε οι επαφές του Απόστολου Κακλαμάνη με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ή η συνάντηση του ...
υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη με τον πρώην πρωθυπουργό. Είναι από προχθές και η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, και πρώτη ίσως "δελφίνος" στο ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε να έχει, σήμερα, δύο διαδοχικά ραντεβού. Ανήμερα της τρίτης και καταληκτικής ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και λίγο πριν συναντήσει -σε προκαθορισμένο ραντεβού- τον Ευάγγελο Βενιζέλο θέλει να δει τον Γ. Παπανδρέου. Εφόσον συναντηθούν, θα του ζητήσει να μην προβεί στη δημιουργία νέου κόμματος, τονίζοντας την ανάγκη ενότητας του χώρου στην παρούσα φάση και την κρισιμότητα των στιγμών τόσο για την ιστορική παράταξη που ίδρυσε ο πατέρας του, όσο και για την χώρα. Από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πάλι, θα ζητήσει να ορίσει τη σύγκληση ανοιχτού συνεδρίου του κόμματος για το διάστημα αμέσως μετά τις εκλογές, προκειμένου να τεθούν όλα επί τάπητος, ακόμα και το θέμα της ηγεσίας του κόμματος.
Στην πραγματικότητα πάντως, με την προαναγγελία των συναντήσεών της, η Φ. Γεννηματά θέλει να φιλοτεχνήσει το προφίλ του "ενωτικού" και να προωθήσει τον εαυτό της σε ρόλο δελφίνου για την επόμενη, μετά τις εκλογές, ημέρα στο ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά επειδή πιστεύει πως αυτός ο ρόλος θα τις δώσει τη δυνατότητα να ξεπεράσει σε ψήφους τους Λοβέρδου και Χρυσοχοΐδη και να εκλεγεί βουλευτής στη Β' Αθήνας. Η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας γνωρίζει, όπως άλλωστε κι όλοι οι άλλοι ...μεσολαβητές, πως οι "γεφυροποιοί" δεν εχουν καμμία τύχη, αφού και ο Βενιζέλος και ο Γ. Παπανδρέου έχουν λάβει τις αποφάσεις τους πως θα πορευτούν σε διαφορετικούς δρόμους. Οι δηλώσεις ενότητας γίνονται πρωτίστως για την προβολή αυτού/ής που τις κάνει και όχι επειδή πιστεύουν πως θα παράξουν θετικό αποτέλεςμα. Εξάλλου, το νέο κόμμα βρίσκεται στα σκαριά και το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με πιθανότερη ημερομηνία την επομένη ή την μεθεπομένη της Πρωτοχρονιάς (2-4 Ιανουαρίου), θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Ήδη χθες, σε σύσκεψη που είχε το απόγευμα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με στενούς του συνεργάτες, φαίνεται ότι μπήκαν οι τελευταίες πινελιές. Αναβαθμισμένο ρόλο στον νέο φορέα θα έχει μεταξύ άλλων ο Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ για τα οργανωτικά υπεύθυνος είναι ο Γιώργος Κόκκιος. Επιτελικό ρόλο έχουν αναλάβει ο Γιώργος Πετρουλάκης, ο Γιώργος Πεταλωτής, Σωκράτης Ξυνίδης, Θάνος Μωραΐτης, Γρηγόρης Νιώτης κ.α., ενώ ο ρόλος του συντονιστή έχει ανατεθεί στον Γιώργο Ελενόπουλο. Στο παρασκήνιο φαίνεται ότι ήδη "κλείνουν" και τα ψηφοδέλτια. Στη δύσκολη Β' Αθηνών φημολογείται ότι μετακινείται από το Λασίθι ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ενώ σε συζητήσεις με το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού, λέγεται ότι, βρίσκονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χρήστος Αηδόνης και Βασίλης Οικονόμου, που αμφότεροι θα ήθελαν να διεκδικήσουν μία θέση στο ψηφοδέλτιο του πρώην υπολοίπου Αττικής. Άγνωστο παραμένει αν θα κάνουν το βήμα προς το νέο κόμμα οι νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, Συμεών Κεδίκογλου και Νίκος Σηφουνάκης, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός έχει τακτική επικοινωνία με τον Δημήτρη Ρέππα και έχει επικοινωνήσει με τον πρώην υπουργό Χάρη Καστανίδη καθώς και την Άννα Διαμαντοπούλου.
Αφροδίτη Παπαθανάση, Γιάννης Βαϊνάς, Ηλίας Βλαχόπουλος, Άγγελος Τόλκας, Απόστολος Κατσιφάρας και Σταύρος Αρναουτάκης θεωρείται πιθανό να ακολουθήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου στο νέο του εγχείρημα, όπου πάντως η αναλογία μεταξύ νέας γενιάς και "παλαιάς φρουράς" επιδιώκεται να είναι 70/30. Στη "νέα γενιά" στελεχών, θα πρέπει να λογίζονται οι : Στέφανος Παραστατίδης (γιος του ανεξάρτητου βουλευτή Θόδωρου Παραστατίδη, που προς ώρας πάντως "κοιτά" προς τον ΣΥΡΙΖΑ), Οδυσσέας Κορακίδης, Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος, Μανώλης Στρατάκης ,Στέλιος Καφαντάρης κ.α., καθώς και η πρώην αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου