Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Οργιο φημών για τον τάφο στην Αμφίπολη -Οι Σφίγγες και το ψηφιδωτό δάπεδο

Οργιο φημών για τον τάφο στην Αμφίπολη -Οι Σφίγγες και το ψηφιδωτό δάπεδο
Καθώς βρισκόμαστε μια ανάσα από την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού του τάφου της Αμφίπολης και η αγωνία όλων μεγαλώνει, όπως συμβαίνει σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση υπάρχει και το επακόλουθο όργιο φημών.....


Οι Σφίγγες θα παραμείνουν στη θέσης τους

Ετσι τις τελευταίες ώρες διαδόθηκαν πληροφορίες για μετακίνηση των Σφιγγών, κάτι το οποίο διαψεύστηκε, αλλά και για το εντυπωσιακό δάπεδο με τους ρόμβους που υπάρχει στην είσοδο.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες ήθελαν τους αρχαιολόγους να απομακρύνουν τις δύο ακέφαλες Σφίγγες από το σημείο προκειμένου να μπορέσουν να εισέλθουν στο εσωτερικό του ναού. Ωστόσο, το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Πολιτισμού με μια λιτή ανακοίνωση διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Το εντυπωσιακό δάπεδο με τους ρόμβους

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Εθνος, οι αρχαιολόγοι επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τον τοίχο στην είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της.

Στην Αμφίπολη ο γερανός που θα μεταφέρει τις μαρμάρινες πλάκες

Επίσης, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού τονίζεται ότι η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη συνεχίζεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία, ενώ σημειώνεται ότι «ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου».

Μάλιστα, για το λόγο αυτό το πρωί της Δευτέρας ειδικός γερανός έφθασε στο χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής. Ο γερανός θα χρησιμοποιηθεί, όπως θέλουν οι πληροφορίες, προκειμένου να αποσπάσει με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή τις μαρμάρινες πλάκες (βρίσκονται μπροστά και δίπλα στις Σφίγγες) οι οποίες εκτιμάται ότι ζυγίζουν περί τον μισό τόνο η κάθε μία. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες θέλουν τους γερανούς να χρησιμοποιούνται τη συγκράτηση των όγκων προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης, μια τεχνική που χρησιμοποιείται και στην Ακρόπολη.

Τι μπορεί να σημαίνει η ύπαρξη των τριών χώρων εντός του τάφου

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πριν ένα χρόνο έγινε γεωφυσική διασκόπηση η οποία έδειξε ότι στο εσωτερικό του τάφου υπάρχουν τρεις χώροι. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ξέρει το τι μπορεί αυτό να σημαίνει. Είναι τρεις οι τάφοι; Ή είναι ένας και ο υπόλοιπος χώρος απλώς περιλαμβάνει άλλα κτίσματα στο πλαίσιο μιας ταφικής σύνθεσης;

Προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις αφού οι αρχαιολόγοι δεν έχουν μπει ακόμη στα άδυτα του αρχαίου τύμβου. Ετσι, για να λάβει κανείς σαφείς και ασφαλείς απαντήσεις θα πρέπει να περιμένει να προχωρήσει η ανασκαφή.

Το μυστικό του τάφου

Οσο για το ποιος μπορεί να βρίσκεται στον τάφο της Αμφίπολης; Μεγάλο ερώτημα χωρίς απάντηση προς το παρόν. «Πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός, σίγουρα είναι τάφος για άτομο ή άτομα τα οποία είναι στρατηγοί, αλλά δεν μπορώ ακόμη να πω ποιος, αλλά είμαστε σε πολύ καλή αρχή» ανέφερε η προϊσταμένη τη ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, υπογραμμίζοντας ότι «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος»

Καθημερινές από εδώ και πέρα οι ανακοινώσεις

Στο μεταξύ τακτικότερη θα είναι από εδώ και πλέον η επίσημη ενημέρωση για την πορεία των ανασκαφών καθώς υπάρχει τεράστιο ελληνικό αλλά και διεθνές ενδιαφέρον.


Πηγή:.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου