Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014

Το δεξιό άνοιγμα Σαμαρά, ο Καρατζαφέρης και οι 180...

samaras_karatzaferis

Σε πλήρη εξέλιξη το φλερτ με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, οι αντιδράσεις των «καραμανλικών» και η Προεδρική εκλογή. Πιο κοντά από ποτέ, και πάντως με πολλές περισσότερες πιθανότητες από αυτές του ...
Ιουνίου του 2012, βρίσκεται ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης στη ΝΔ.
Οι δημόσιες προσκλήσεις που του απηύθυναν τα «πολιτικά του τέκνα», δηλαδή οι Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης, προφανώς δεν μπορούν να θεωρηθούν ως προσωπικές απόψεις των δύο πρώην στελεχών του ΛΑΟΣ και νυν της ΝΔ. Αντιθέτως, θεωρούνται ως γραμμή του ίδιου του Μαξίμου που αναζητά εναγωνίως δεξιά στηρίγματα, με στόχο να προσεγγίσει τη βάση της λαϊκής δεξιάς που μοιάζει να έχει διαρρήξει τους δεσμούς της με τη Ν.Δ.
Ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει την... επανένωση της παράταξης και σε αυτή την προσπάθεια κρίσιμη θεωρείται η παρουσία του στη ΔΕΘ και όσα, εν συνεχεία, θα αναπτυχθούν ως κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Η ανακοίνωση ενός οδικού χάρτη για τις φοροαπαλλαγές, προφανώς, θα δώσει –ή πάντως θα επιχειρηθεί να δώσει– στίγμα αλλαγής πορείας ως προς την ακολουθούμενη πολιτική και, συνεπώς, εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για την ανάπτυξη των σχετικών πρωτοβουλιών επιστροφής στη ΝΔ στελεχών που έχουν απομακρυνθεί, κατά το παρελθόν.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται πιθανή και η πραγματοποίηση συνδιάσκεψης του κόμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ξεκινούσε η υλοποίηση της προσπάθειας για τη δεξιά πανστρατιά.
Ο σχεδιασμός Σαμαρά έχει ως ορίζοντα αφενός την προεδρική εκλογή και τον, δύσκολο, στόχο της εξασφάλισης των 180 βουλευτών, αφετέρου τις κάλπες όπου, προφανώς, θα υπάρξει μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ Σαμαρά–Τσίπρα και των «στρατοπέδων» που θα έχουν συγκροτήσει.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με δημόσιες παρεμβάσεις του, δείχνει έτοιμος να περπατήσει τα... μέτρα που απομένουν μέχρι την πόρτα της Συγγρού. Μετά τις δηλώσεις περί δημιουργίας μετώπου προκειμένου να ανακοπεί η πορεία του Αλέξη Τσίπρα προς την εξουσία και την εκτίμηση ότι πιο εύκολα συγκεντρώνει η δικομματική τους 180 παρά ο ΣΥΡΙΖΑ τους 120, σε άρθρο του χθες στο «Έθνος» με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κακός λύκος και η κοκκινοσκουφίτσα», ουσιαστικά κάλεσε τον κ. Σαμαρά να τον... προσκαλέσει στο κόμμα.
Ωστόσο, η προσέγγιση με τον Γ. Καρατζαφέρη προκαλεί αντιδράσεις, κυρίως από το «καραμανλικό» στρατόπεδο, καθώς ο Κώστας Καραμανλής είχε πολιτικό και προσωπικό μέτωπο με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Οι περισσότεροι εκ των καραμανλικών δυσφορούν στην ιδέα επιστροφής Καρατζαφέρη ενώ προεξοφλούν ότι δεν θα... συμπαρασύρει μαζί του στη ΝΔ το 2,7% που έλαβε στις τελευταίες ευρωεκλογές. Σε αυτό το κλίμα, συζήτηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του καραμανλικού Ευριπίδη Στυλιανίδη στο Βήμα FM, ο οποίος ναι μεν αναγνώρισε ότι ο κ. Καρατζαφέρης «έχει επιδείξει για ένα μεγάλο διάστημα ώριμη πολιτική στάση», ωστόσο έσπευσε να προσθέσει πως «αυτού του είδους οι συμμαχίες από μόνες τους δεν μπορούν να προσθέσουν και πάρα πολλά».

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου